TÄMÄ KÄYMISAINEPAKKAUS SISÄLTÄÄ:

Täydelliset ohjeet sekä reseptejä 25-30 l kotiviinin valmistukseen.

Tuoteseloste: pussi nro 1 Desinfiointiaine, pussi nro 2 Erikoisravintosuola (diammoniumortofosfaatti), pussi nro 3 Pektolaasi, pussi V Viinihiiva, pussi nro 5 Käymisen pysäyttäjä (E202 ja E224), pussi nro 6 Superkirkaste (piihappo-liuos), pussi nro 7 Viinigelatiini. Bruttopaino 120 g, nettopaino 100 g.

KOTIVIININ VALMISTUKSESSA TARVITSET

Vesilukolla varustetun käymisastian (25 –30 litraa), lappoletkun, lämpömittarin, ominaispainomittarin, siiviläpussin, luonnonkorkkeja, korkituslaitteen, pulloja (etikettejä, kapsyleitä).

HEDELMÄT JA MARJAT

Hedelmät: Käytä vain tuoreita ja terveitä hedelmiä. Puhdista, pese ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Marjat: Puhdista marjat ja huuhtele roskat pois. Murskaa marjat niin, että kuoret rikkoutuvat. Kuivatut hedelmät: Laita kuuma vesi ja kuivatut hedelmät kattilaan, anna liota kunnes hedelmät ovat pehmeitä. Jäähdytä.

Tuoremehu: Mehusta hedelmät tai marjat mehumaijalla tai tuoremehuasemalla – älä käytä säilöntäaineita. Mikäli valmistat viiniä pelkistä kuivatuista hedelmistä tai marjoista, lisää 20-50 g sitruunahappoa käymisen aloituksen yhteydessä. Voit myös lisätä sitruunahapon käymisen loputtua, oman makusi mukaan. Tarvittaessasi kysy sitruunahappoa kauppiaaltasi.

VALMISTUSOHJE 25-30 litralle viiniä

Ennen kuin aloitat kotiviinin valmistuksen, lue nämä valmistusohjeet huolella ja varaa em. tarvikkeet sekä marjat/hedelmät.

1. Desinfiointi

Pese käymisastia huolella. Ota desinfiointiaine (pussi 1) ja sekoita 1 rkl 2 litraan haaleaa vettä ja kaada se käymisastiaan. Sulje käymisastian kansi ja paina peukalo vesilukon reiän päälle, ravista voimakkaasti n. 5 sek., anna vaikuttaa muutama minuutti ja kaada desinfiointiaine pois. Huuhtele runsaalla lämpimällä vedellä. Käytetyn disinfiointiaineen voit säilyttää ja käyttää uudelleen pullojen ja välineiden desinfiointiin.

2. Käymisen aloitus

-Miedot viinit, 25 litraa (alkoholipitoisuus 10-12%)

Kaada käymisastiaan 4-5 litraa kiehautettua vettä ja lisää viinireseptin ohjeen mukainen sokerimäärä (n. 4-4,5 kg). Sekoita, kunnes sokeri on täysin sulanut. Lisää esikäsitellyt marjat/hedelmät käymisastiaan joko sellaisenaan tai siiviläpussissa. Annan liueta n. ½ tuntia, jonka jälkeen lisää astiaan kylmää vettä niin, että kokonaisnestemäärä on 25 litraa. Jätä kuitenkin kannen ja nestepinnan väliin vähintään 2-3 cm. Valmistaessasi 30 litraa viiniä, sokerin tarve on 5-5,5 kg.

-Vahvat viinit, 25 litraa (alkoholipitoisuus 14-17%)

Kaada käymisastiaan 4-5 litraa kiehautettua vettä ja lisää 4 kg sokeria. Sekoita, kunnes sokeri on täysin sulanut. Lisää esikäsitellyt marjat/hedelmät käymisastiaan joko sellaisenaan tai siiviläpussissa. Anna liueta n. ½ tuntia, jonka jälkeen lisää astiaan kylmää vettä niin, että kokonaisnestemäärä on 20 litraa. Tämän jälkeen lisää viinihiiva, -ravinne sekä pektolaasi jäljempänä olevan ohjeen mukaisesti. 7 vrk käymisen aloituksesta sekoita 2 kg sokeria 2 litraan kuumaa vettä, anna jäähtyä ja kaada käymisastiaan. Lisää kylmää vettä niin, että kokonaisnestemäärä on 25 litraa. Jätä käymisastia kuitenkin 2-3 cm vajaaksi. Valmistaessasi 30 litraa viiniä, sokerin määrä aloituksen yhteydessa tulee olla 5 kg ja vesimäärä 25 litraa.

3. Viinihiiva ja –ravinne sekä pektolaasi

Ota lasillinen haaleaa vettä (25-30C) ja sekoita viinihiiva (pussi V) huolella siihet. Anna seistä n. 15 min. Liuota erikoisravintosuola (pussi 2) lasilliseen haaleaa vettä ja sekoita käymisastiaan. Tarkista, että viinimehun lämpötila on alle 30 C ja tyhjennä pektolaasi (pussi 3) suoraan käymisastiaan. Tämän jälkeen sekoitetaan n. 15 min seissyt viinihiiva viinimehuun.

Huom! Viinihiivan ja pektolaasin elinkelpoisuuden kannalta on erittäin tärkeää, ettei viinimehun lämpötila ylitä +30 C – teho heikkenee liian korkeassa lämpötilassa ja liian kylmässä käyminen hidastuu (alle +20 C).

4. Käyminen alkaa

A. Kansi kiinni

Sulje käymisastian kansi tiiviisti. Paina peukalolla vesilukon reikään ja ravista voimakkaasti, jotta kaikki aineet sekoittuisivat kunnolla. Laita vesilukko puolilleen vettä ja paina se paikoilleen. Aseta käymisastia vedottomaan 20-25 C paikkaan. Käyminen alkaa noin vuorokauden kuluessa.

B. Tarkkaile

Mikäli käymistä ei ole havaittavissa vesilukon kuplimisena, ota kansi auki. Jos nesteen pinta on kupliva tai kuohaava, käyminen on alkanut normaalisti, mutta astiasi ei ole tiivis. Laita silloin kannen ja astian väliin tiivisteeksi esim. tuorekelmua. Jos nesteen pinta on täysin eloton, lisää uusi hiiva, koska entinen on ”palanut” esim. liian kuumassa vedessä. Ravistele viiniä päivittäin koko käymisen ajan. Näin viinisi käy paremmin ja nopeammin.

C. Käyminen loppuu

Kun viinin on käynyt (miedot viinit n. 1-2 viikkoa, väkevät viinit n. 2,5-4 viikkoa) ja kuplien esiintymistiheys on n. 0-2 kuplaa/min., on aika mitata ja maistaa viiniä. Loppuun käynyt viini maistuu kuivalta ja sen makeusaste on –10…0 (ominaispainomittari 990-1000). Jos viini maistuu liian makealta, anna sen vielä käydä muutama päivä ja maista uudelleen.

5. Käymisen pysäyttäminen

Kun käyminen on loppunut, poistetaan marjat/hedelmät ja lapotaan viinimehu hölskyttelemättä toiseen, puhtaaseen astiaan. Liuota käymisen pysäyttäjä (pussi 5) lasilliseen kuumaa vettä ja sekoita viinimehuun. Anna käymisen pysäyttäjän vaikuttaa 2-3 päivää ja ravistele astiaa päivittäin voimakkaasti useita kertoja, jotta hiilidioksidi poistuisi viinistäsi. Näin viinisi kirkastuu jatkossa paremmin. Älä ravista astiaa enää kirkastusaineiden lisäämistä edeltävänä päivänä.

6. Kirkastaminen

Lappoa viini ensin puhtaaseen käymisastiaan. Tyhjennä superkirkaste (pussi 6) suoraan käymisastiaan ja sekoita. Sekoita viinigelatiini (pussi 7) lasilliseen kuumaa vettä, lisää käymisastiaan ja sekoita uudelleen. Anna viinin seistä liikuttelematta 2-5 päivää ja lappoa se toiseen, hyvin puhdistettuun ja desinfioituun astiaan. Varo pohjasakan sekoittumista. Mikäli viinisi ei ole vielä riittävän kirkasta, anna sen seistä vielä 2-3 päivää. Huom! Kansi vesilukkoineen on pidettävä aina kiinni toimenpiteiden välillä.

7. Jälkimakeutus

Ehdottomasti parhaan tuloksen saat, jos osaat ”pysäyttää” viinisi oikeaan aikaan. Mutta jos viinisi on käynyt liian ”kuivaksi”, ota 0,5 litraa valmista viiniä astiasta, lämmitä se (ei kiehuvaksi) ja sulata joukkoon n. 200 g sokeria. Makeuta viinisi seoksella vähitellen. Maistele välillä ja kun maku on mieleinen, viinisi on makeutettu. Jos maku vielä tuntuu kuivalta, toista makeutus.

Ohjeelliset makeutussuositukset:

Kuiva ruokaviini –7…-2

Puolikuiva ruokaviini –2…+1

Puolimakea ruokaviini +1…+5

Makea ruokaviini +5…+10

Kuiva jälkiruokaviini 0…+5

Puolimakea jälkiruokaviini +5…+15

Makea jälkiruokaviini +15…+35

Ominaispainomittari on hyvä apuväline makeuden mittaamiseen.

Ominaispainomittarin asteväli on yleensä 1 aste. 1 aste = 2,5 g sokeria/litra.

Esim. jos sinulla on 25 litraa viiniä ja se on +5 astetta ja haluat sen olevan +12, saat lisättävän sokerimäärän seuraavasti: 2,5g x +7 astetta (astemäärien erotus) x 25 litraa = 437,5 g eli lisättävän sokerin määrä.

8. Hiilidioksidin poisto

Kun viinisi on kirkasta ja makeusaste mieleisesi ota vesilukko pois, paina peukalolla vesilukon reikään ja ravistele käymisastiaa voimakkaasti. Vapauta sormesi niin että kertynyt hiilidioksidi pääsee pois. Toista niin moneen kertaan, että kaikki hiilidioksidi on vapautunut.

9. Pullotus

Huolella pestyt pullot desinfioidaan desinfiointiaineella, ks. kohta Desinfiointi. Kaada valmis liuos pulloon, ravistele ja kaada ratin avulla seuraavaan pulloon jne. Sama liuosmäärä riittää koko pullomäärään. Muista huuhdella pullot hyvin runsaalla vedellä. Ennen pullottamista upota luonnon korkit n. 30 minuutiksi n. 50-70 C veteen. Lappoa viini pulloihin (n. 3-4 cm vajaiksi). Puristele pyyheliinalla korkeista liika vesi pois. Käytä apuna korkituslaitetta. Huom! Alkon kierrekorkillisiin pulloihin käyvät parhaiten 21-22 mm korkit, normaaleihin viinipulloihin 22-23 mm korkit.

10. Pullojen viimeistely

Halutessasi viinipulloistasi viimeistellyn näköisiä, käytä kutistemuovikapsyleitä, jotka samalla suojaavat korkkeja kuivumiselta. Kiehauta 1-2 litraa vettä. Laita kapsylit viinipullon päähän ja työnnä kiehuvaan veteen. Kapsyli kutistuu tiiviisti korkin päälle. Hyvin varustetuista viinitarvikeliikkeistä saat lisäksi etikettejä, jotka antavat viimeisen silauksen kotiviinipullollesi.

11. Varastointi

Pullot varastoidaan vaakasuorassa asennossa, etteivät korkit kuivuisi. Kotiviinit säilyvät parhaiten +12…+14 C. Liian kylmässä viini ei kypsy kunnolla, parempi vaihtoehto on huoneenlämpö. Vältä suoraa auringonvaloa. Vaaleat viinit kypsyvät aikaisemmin ja ovat jo juotavia 1-2 kk:n varastoinnin jälkeen – tummemmat 3-4 kk:n jälkeen.

Muista: ”VIINI PARANEE VANHETESSAAN!”